Sałatka z brokuła

szef kuchni, Listopad 16, 2014

brokulySurowce na sałatkę na 6 osób:

  • 1 okazały brokuł
  • 6 jaj na ugotowanych twardo
  • 1 puszka kukurydzy
  • 6 łyżek majonezu

Brokuły należy ugotować w osolonej wodzie, zwracając uwagę, aby się nie rozpadły. Przed wyjęciem z wrzątku zalewamy je zimną wodą, aby nie straciły intensywnego zielonego koloru. Do wyjmowania warzywa możemy użyć łyżki cedzakowej. Unikajmy wylewania zawartości garnka do durszlaka, bo w ten sposób uzyskamy sporo zbitej masy zamiast ładnych gronek. Po odsączeniu wody układamy brokuły na dnie salaterki lub głębokiego półmiska. Następnie dokładamy jajka na twardo, pokrojone w grubą kostkę i wsypujemy kukurydzę z puszki, po odsączeniu soku oczywiście. Dodajemy kilka łyżek majonezu i bardzo ostrożnie i delikatnie wszystko mieszamy.

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>