Babka ziemniaczana z Zakola

szef kuchni, Listopad 16, 2014

babkaBabka ziemniaczana z Zakola

Surowce na babkę ziemniaczaną:

  • ziemniaki ok. 3 kg
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • boczek wędzony 0,3kg
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajo
  • odrobina oleju rzepakowego do odsmażenia babki dnia następnego

Ziemniaki ucieramy na tarce o drobnych oczkach (najlepiej mechanicznej – to taka podpowiedź, dla tych, którzy chcieliby sprawić prezent swojej zapracowanej gospodyni). Dodajemy utartą cebulę i jajko. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy, studzimy i dodajemy do masy ziemniaczanej. Na końcu dodajemy sól i pieprz do smaku. Całość wlewamy do formy i pieczemy ok. 2 godzin w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Następnie czekamy aż wystygnie.

Najsmaczniejsza jest krojona w plastry i podsmażana, podawana z surówką z kiszonej kapusty, brokułów lub marchewki.

,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>